Ga naar de inhoud
Home » Duitse Staande Langhaar

Duitse Staande Langhaar

De Duitse Langhaar wordt in Nederland de Duitse Staande Langhaar (DSL) genoemd. Duitsland is het land van herkomst van dit ras. De Duitse zustervereniging heeft moeite met de benaming ‘Duitse Staande Langhaar’. Volgens de Duitsers wordt met die benaming het voorstaan benadrukt, terwijl de Langhaar een all-roud jachthond is en niet alleen een voorstaande hond.

De vereniging ‘Duitse Langhaar Club’ heeft met haar naamgeving aansluiting gezocht bij de originele naam (‘Deutsch Langhaar’) van de hond en die naar het Nederlands vertaald.

DSL als jachtgebruikshond

De Langhaar (DSL) is veelzijdig in zijn aanleg. De hond is bereidwillig, snel en heeft een groot uithoudingsvermogen. Verder kenmerkt de hond zich door zijn intelligentie, trouw, leergierigheid en aanhankelijkheid. Door al deze eigenschappen is de Langhaar erg populair als jachtgebruikshond. Maar naast jachtgebruikshond ook een trouwe kameraad en jachtmakker.

Verschijningvorm van de Langhaar

De Langhaar heeft meerdere erkende verschijningsvormen. Ze zijn bijvoorbeeld éénkleurig bruin, bruin met witte of schimmelde vlekken (vooral op de borst en poten), donkere schimmel, forelschimmel, bruinwit of zuiver bruinwit. Alle uiterlijke verschijningsvormen en de beschrijving daarvan vind je hier.