Ga naar de inhoud
Home » ECVO-oogonderzoek

ECVO-oogonderzoek

Onderzoek op erfelijke oogafwijkingen

Leden van de Duitse Langhaar Club die hun teef of reu willen gebruiken voor de fokkerij zijn verplicht een onderzoek op erfelijke oogafwijkingen te laten uitvoeren bij hun hond.

Niet iedere dierenarts mag een ECVO-oogonderzoek uitvoeren. Dit komt omdat de dierenarts die het klinisch onderzoek uitvoert, deel moet uitmaken van het (Nederlandse) ECVO-panel. Hij voert het onderzoek uit volgens een vast protocol. Op basis van het onderzoek stelt hij het resultaat vast.

Bij welke dierenartsen?

De dierenartsen die een ECVO-oogonderzoek mogen uitvoeren vindt u op de site van de Raad van Beheer. Een aantal van deze dierenartsen is erkend als specialist oogheelkunde in Nederland (NL-spec.) of als Europees specialist (Diplomate, Dip. ECVO).

Het belangrijkste doel van het ECVO-oogonderzoek is om te helpen bij de diagnose en controle van oogaandoeningen. Het gaat dan om aandoeningen die ofwel invaliderend, pijnlijk of ernstig van invloed zijn op het welzijn van de hond. Ook kan het gaan om aandoeningen die mogelijk chirurgische interventie en / of levenslange medicatie vereisen.

De uitslag van het ECVO-onderzoek is 12 maanden geldig. (Dekking dient plaats te vinden binnen 12 maanden van de laatste uitslag). Voor punt 8 van het ECVO onderzoek (LPA) geldt dat deze slechts 1 maal in het leven van de hond getest hoeft te worden. Uitslag van punt 8, mits definitief, behoeft daarom niet herhaald te worden. Wijzigingen in de beoordelingscriteria of terminologie in de uitslagen zullen direct in de scoretabel worden aangepast. Nog geldige uitslagen blijven geldig volgens de terminologie zoals gebruikt op de datum van beoordeling.