Ga naar de inhoud
Home » Gebit van een Langhaar

Gebit van een Langhaar

Over het gebit van een Langhaar vermeldt het Verenigingsfokreglement (VFR) van de Duitse Langhaar Club: “Met Langharen die ontbrekende tanden/kiezen, een overbeet, een onderbeet, of een kruisbeet hebben mag niet gefokt worden. (Dubbele bindingen worden niet als defect beschouwd).” Waar dus met Langharen met ontbrekende tanden niet gefokt mag worden mag daarentegen met langharen met dubbele bindingen (bijvoorbeeld regelmatig voorkomend: een dubbele P1) wel gefokt worden. Onder ontbrekende tanden en kiezen wordt niet verstaan tanden en kiezen die om medische redenen zijn weggehaald, zoals bijvoorbeeld bij oude honden. In het laatste geval is wel een verklaring van een dierenarts noodzakelijk. Breng die verklaring bij een exterieurkeuring dus mee!

Gebit van een Langhaar volgens de FCI rasstandaard

Het gebit van een Duitse Staande Langhaar wordt in de FCI rasstandaard (Nr. 117) als volgt omschreven:

Kaak/Tanden: Kaak niet overmatig fijn. Compleet, goed ontwikkeld gebit met 42 tanden [en kiezen]. De bovenste snijtanden moeten scharend over de onderste snijtanden sluiten.
Tandformule:
3142
—— x 2 = 42
3143

De formule betekent ten aanzien van het gebit van een Langhaar, dat in de bovenkaak zich bevinden (aan beide zijden): 3 snijtanden, 1 hoektand, 4 premolaren en 2 molaren en in de onderkaak (aan beide zijden): 3 snijtanden, 1 hoektand, 4 premolaren en 3 molaren. Dat zijn bij elkaar opgeteld: ((3+1+4+2) + (3+1+4+3)) x 2 = 42.